SpitiExperts Blog

Ανακαίνιση σπιτιού - πώς θα κάνετε μία καλή αρχή

Πολλές φορές μία ανακαίνιση σπιτιού ξεκινά επειδή απλά οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χώρο για την οικογένεια τους, ή επειδή οι ανάγκες τους δεν εξυπηρετούνται από την υπάρχουσα διάταξη. Συχνά, μία ανακαίνιση ξεκινά από ένα δωμάτιο και επεκτείνεται και σε άλλα μέρη του σπιτιού ακολουθώντας τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μικρά, κλειστά δωμάτια ανοίγουν, ενώνονται και διαμορφώνουν μεγαλύτερους και άνετους χώρους. Οι συσκευές, τα ερμάρια, τα αξεσουάρ ενημερώνονται και το όλο στυλ προσαρμόζεται σε μία νέα αισθητική και μία φρέσκια σχεδίαση. Σε ένα έργο ανακαίνισης σπιτιού υπάρχουν πολλές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Γιατί να ανακαινίσω το σπίτι μου;

Ο σκοπός της ανακαίνισης είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρει κανείς πριν ξεκινήσει. Ανεξάρτητα από το αν η ανακαίνιση του σπιτιού σας είναι μερική ή γενική, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ανακαίνιση είναι μία επένδυση. Το αποτέλεσμα της ανακαίνισης σπιτιού πρέπει να είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και η αύξηση της αξίας του ακινήτου σας. Στο ξεκίνημα ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε ένα σχέδιο

Ξεκινήστε με ένα σχέδιο

Όπως και κάθε μεγάλο έργο, η ανακαίνιση σπιτιού δεν πρέπει να ξεκινά μόνο εξαιτίας μιας φευγαλέας ιδέας. Όλα όσα θέλετε να βελτιώσετε ή να τροποποιήσετε πρέπει να είναι καλά μελετημένα, διερευνημένα και συζητημένα. Σκεφτείτε πώς θα βελτιώσετε τη λειτουργικότητα και συνεπώς την καθημερινότητα σας κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές. Σκεφτείτε τις τρέχουσες τάσεις αισθητικής και κρατήστε όλα όσα ταιριάζουν με τον δικό σας τρόπο ζωής. Και μην ξεχνάτε την ενεργειακή αναβάθμιση ή ακόμα και αυτονομία που πρέπει οπωσδήποτε να επιτύχετε για να μειώσετε αποτελεσματικά τα λειτουργικά σας έξοδα και τους λογαριασμού σας.

Πώς θα κάνετε μία καλή αρχή

Το όραμα 

Μπορείτε να ξεκινήστε με την έρευνα σας σε περιοδικά, στο διαδίκτυο ή επισκεπτόμενοι καταστήματα για ιδέες και έμπνευση. Όλοι έχουν τα όνειρά τους και τα ιδανικά πράγματα που θέλουν σε ένα σπίτι. Πριν ξεκινήσετε, αποφασίστε σχετικα με τις ιδανικές λύσεις που επιθυμείτε, αν ταιριάζουν στη διάταξη του σπιτιού, αν θα διευκολύνουν τη λειτουργία του ή ακόμα και αν είναι εντός προϋπολογισμού. Είναι πάντα μία καλή ιδέα να αποφασίσετε τις 5-10 κορυφαίες προτεραιότητες και να κινηθείτε με αυτή τη βάση.

Το μέγεθος

Πόσο μέρος του σπιτιού θα ανακαινίσετε; Πρόκειται να ανακαινίσετε κάθε δωμάτιο ή μόνο την κουζίνα και την τραπεζαρία; Θα χρειαστεί να καταργήσετε χώρους που δεν εξυπηρετούν και να ενώσετε δωμάτια για να γίνουν πιο λειτουργικά; ή πιθανώς να χρειάζεστε περισσότερους ιδιωτικούς χώρους και να πρέπει να αναδιαμορφώσετε όλη τη διάταξη του σπιτιού. Πάντα με οδηγό τον προϋπολογισμό σας, σκεφτείτε τις ανάγκες της καθημερινής ζωής στην οικογένεια, αλλά και την άνεση των επισκεπτών σας.

Στυλ και Σχεδιασμός

Όλοι έχουν προσωπικό στυλ και σχεδιασμό που θέλουν σε ένα σπίτι. Σχετικά με το στυλ, είναι απαραίτητο να συμφωνεί η οικογένεια, αλλά και να επιλέξετε κάτι που θα αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου. Σκεφτείτε ένα στυλ που δεν θα χρειαστεί να ενημερώσετε πιθανώς ξανά σε 3 χρόνια επειδή θα έχει ήδη ξεπεραστεί. Υπάρχουν πολλά στυλ για να διαλέξετε μεταξύ των οποίων πχ ρουστίκ, μοντέρνο, μίνιμαλ, mix & match, κλασσικό, boho, luxurious. Αποφασίστε πού θα κινηθείτε, γιατί αυτό θα επηρεάσει τα υλικά των επενδύσεων, και τον προϋπολογισμό.

Προϋπολογισμός

Αφού ορίσετε έναν προϋπολογισμό, υπάρχει πάντα η περίπτωση να ανακαλύψετε θα χρειαστούν περικοπές σε αυτά που είχατε αρχικά σχεδιάσει. Πιθανώς να χρειαστεί να μειώσετε ή να ακυρώσετε ένα μέρος του έργου ή να το μεταφέρετε χρονικά στο μέλλον. Είναι σημαντικό να σχεδιάσετε ένα ενδεχόμενο 10-20% του προϋπολογισμού σας για να καλύψετε τυχόν απρόβλεπτα έξοδα που γίνονται κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων.

Ανάθεση στον κατάλληλο επαγγελματία

Η ανάθεση της ανακαίνισης του σπιτιού σας σε μία τεχνική εταιρία ή έναν επαγγελματία ανακαινίσεων είναι μία κίνηση που θα σας βοηθήσει να κάνετε όλη την διαδικασία απλή και χωρίς στρες. Ένας έμπειρος επαγγελματίας είναι σε θέση να σας πει τι θα λειτουργήσει και τι όχι, και μπορεί να  θα κάνει προτάσεις για το σχεδιασμό, το στυλ και τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες για τη βελτίωση στο σπίτι που ενδεχομένως να μην έχετε εξετάσει. Και ακόμα εξασφαλίζετε ότι οι επιμέρους εργασίες - υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, επιστρώσεις, επενδύσεις, χρωματισμοί, θα γίνουν με τη σωστή σειρά και χωρίς απρόοπτα. 

 Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική: Βρείτε τεχνίτες και επαγγελματίες 50+ σύγχρονων και παραδοσιακών ειδικοτήτων

 

Κοιτάξτε το μέλλον

Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να αναδιαμορφώσετε ολόκληρο το σπίτι αμέσως, είναι σημαντικό να σχεδιάσετε τις μελλοντικές φάσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αυτές οι μελλοντικές φάσεις θα χρειαστούν εργασία αγωγών, υδραυλικές εγκαταστάσεις ή ηλεκτρικές αλλαγές. Ακόμη και κάτι τόσο μικρό όσο ένα ελαττωματικό φως ή μια ηλεκτρική πρίζα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για μεταγενέστερες ανακαινίσεις.

Μια άλλη μελλοντική πτυχή που πρέπει να εξετάσετε είναι πώς θα χρησιμοποιήσετε το σπίτι σας καθώς μεγαλώνετε. Ενώ μπορεί να είναι ωραίο να έχετε μια μικρή τουαλέτα για το παιδί σας τώρα, πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό όταν τα παιδιά σας είναι έφηβοι; Οι έφηβοι μπορεί να  διασκεδάζουν αυτή τη στιγμή σε ένα προσαρμοσμένο δωμάτιο παιχνιδιών βίντεο, αλλά θα είναι κατάλληλος αυτός ο χώρος σε λίγα χρόνια; Όποια και αν είναι η προσαρμογή ή η προσωπική σχεδίαση που κάνετε τώρα, βεβαιωθείτε ότι θα διαρκέσει τα επόμενα 20 χρόνια και όχι μόνο ταιριάζει στις τρέχουσες ανάγκες της οικογένειάς σας

Επιλογή επαγγελματία

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε επαγγελματίες που είναι έμπειροι και γνωρίζουν καλά τα υλικά και τα μυστικά μιας σωστής ανακαίνισης σπιτιού. Το Spiti Experts φροντίζει γι αυτό, γιατί παρουσιάζει αναλυτικές πληροφορίες επαγγελματιών και επιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα να ζητήσετε online προσφορές για τα έργα σας

 

Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική: Βρείτε τεχνίτες και επαγγελματίες 50+ σύγχρονων και παραδοσιακών ειδικοτήτων

Διαβάστε ακόμα: Δες πώς η ανακαίνιση του γραφείου θα βοηθήσει τώρα την επιχείρηση σου

Credits:flemingconstructionllc

συντάκτης: Μαρία Πανέλα